După o analiză a pieței, în ceea ce privesc spațiile comerciale, Clujul suportă o presiune economică destul de puternică față de ultimii ani. Apogeul spațiilor comerciale din Cluj a fost atins în 2007 și 2008, înaintea perioadei de criză.

Începând cu anul 2009, chiriile pentru spațiile comerciale au început să scadă într-un mod dramatic, ajungând chiar și pâna la procente de minus 50%. Scăderile cele mai mari au fost suportate de către proprietarii spațiilor care nu aveau amplasare favorabilă, nu dispuneau de prea multe dotări, dar cel mai mult a contat și contează cât de deschiși sunt proprietarii la noile condiții ale pieței.

Dacă până în 2009, contractele de închiriere se făceau pe minim 2 ani, în 2011-2014 acestea se încheie pe maxim 1 an. Piața imobilară are de suferit datorită proprietarilor care nu scad prețurile chiriilor.

Atitudinea proprietarilor nu este una foarte pozitivă, având în vedere faptul că în condițiile actuale nu ar trebui să renunțe la un rulaj de bani, care poate fi recuperat destul de dificil. Implicit marile centre comerciale care s-au deschis la Cluj Napoca, Iulius Mall și Polus au făcut ca multe branduri cunoscute să iși mute locația din centrul orașului. Astfel, un număr foarte mare de spații comerciale Cluj care dispun de toate dotările necesare sunt în continuare libere chiar dacă se află în centrul orașului.

Centrele comerciale și-au câștigat ușor clientela, mai ales în rândul tinerilor, construind spații de parcare imense și multe posibilități de agreement.

Spațiile comerciale din centrul Clujului rămân în continuare un target pentru domenii precum food and beverage, al decorațiunilor interioare, dar și acestea au pretenția ca, chiriile să fie adaptate condițiilor economice actuale. Datorită proprietarilor care nu vor să scadă prețul chiriilor, cartierele precum Marăști și Mănăștur au cunoscut o ușoară dezvoltare în ceea ce privește numărul mare de magazine alimentare care s-au deschis în ultima perioadă.

Clujul este un oraș cu o mare putere de dezvoltare economică în toate domeniile, există o mulțime de investitori străini care ajunși aici nu mai pleacă, dar proprietarii spațiilor a căror chirii sunt mult peste prețul pieței trebuie să accepte că acestea nu vor mai ajunge la nivelul la care au fost înainte de anul 2009, cel puțin nu în centrul orașului datorită marilor centre comerciale.

Cele mai simple metode de a dezvolta relatii pe piata din Romania sunt serviciile oferite de catre  compania IT, SC Borg Design SRL, care a creat site-ul www.ListaFirme.ro .

ListaFirme va ofera posibilitatea de a evalua posibilii competitori prin acces la informatii structurate si actualizate precum: datele de identificare ale firmelor, denumirile anterioare ale acestora, marcile inregistrate, informatii de contact (telefon, email, fax, adresa postala a sediului social, nume asociati/administratori, pagina web); domeniul de activitate: CAEN-ul principal/preponderent si descrierea acestuia si date de bilant (cifra de afaceri, profit/pierderi, numar de angajati, datorii, active).

Folosind www.ListaFirme.ro, aveti acces la informatii de bonitate: dosarele in justitie, datoriile catre bugetele de stat, activitatea ANAF, informatii din Buletinul Insolventei, mandatul administratorului (expirat/valabil), firmele conexe dar si la cele mai recente referinte din Monitorului Oficial, partea IV-a.

                Prin utilizarea serviciilor si produselor oferite, puteti identifica usor noi clienti si  va puteti imbunatatii activitatile de marketing/vanzari, prin realizarea de campanii de emailing, mailing, telemarketing si faxing.       

       Pe www.ListaFirme.ro puteti opta pentru serviciul Profil Public unde profilul firmei dumneavoastra poate fi vizitat zilnic de cei aproximativ 30.000 de utilizatori ai sitetului. In plus firma beneficiaza de: o buna indexare in Google, cresterea vanzarilor, o descriere detaliata link-uri suplimentare catre site-ul companiei dumneavoastra si posibilitatea de a adauga o prezentare video. Toate acestea reprezinta promovare suplimentara comparativ cu concurenta; cresterea notorietatii serviciilor si a produselor companiei dumneavoastra.

                SC Borg Design SRL ofera si baza de date in format editabil complet personalizabile pe care le puteti multiplica, edita sau introduce in aplicatii proprii: CRM, ERP.

Pentru mai multe informatii va asteptam pe www.listafirme.ro, unde puteti testa toate facilitatile de mai sus.

Informaţii în completare