Cunoscut ca mare centru unversitar, dar fiind și unul din orașele care prezintă interes pentru investitorii străini, Cluj Napoca se află în topul prețurilor atunci când vine vorba de chirii.

Cererile pentru chirii Cluj a numărului foarte mare de studenți dar și a numeroșilor angajați pe care firmele din oraș i-au angajat, au făcut ca proprietarii apartamentelor de închiriat să ridice prețurile.

Costurile unui apartament de închiriat variază în funcție de zonă și de numărul de camere. O garsonieră nu costă mai puțin de 160 de euro, iar un apartament poate să depășescă chiar și 500 de euro. Totul depinde de cât este de finisat și de zona în care este amplasat.
Conform analizelor portalului Imobiliare.ro cele mai mici chirii, se află în zona Iris și în zona Baci. Aici proprietarii apartamentelor noi cu o suprafață de 45 de mp cer o chirie lunară de 170 de euro, același preț fiind practicat și în Mărăști, Ghergheni sau Mănăștur dar pentru un apartament vechi cu o suprafață de 30 de mp.

Prețurile diferă nu doar în funcție de zonă ci și de condițiile și utilitatea apartamentului de închiriat. Veți observa că un apartament cu 2 camere în același cartier poate avea prețuri diferite între 220 și 300 de Euro. Apartamentul va fi mai scump dacă se dă în folosință cu mașina de spălat, fier de călcat sau alte lucruri necesare.

Clujul este fruntaș în costurile lunare pentru apartamente de închiriat, se afla în top după București. Astfel marile centru unversitare cum sunt Timișoara, Iași sunt mult după Cluj Napoca.
În Timișoara o garsonieră poate fi închiriată cu 130 de Euro iar un apartament cu 2 camere se poate închiria chair și cu 150 de euro pe lună. În Iași chiriile sunt destul de mici, o grasonieră costă lunar în medie 130 de euro iar pentru un apartament cu 2 camere studenții plătesc în medie 160 de euro.

Motivul pentru care Cluj Napoca se află în top este clar dezvoltarea economică pe care acest oraș a cunoscut-o de-a lungul timpulului dar și numărul mare de studenți care urmează cursurile facultăților din Cluj acestea fiind recunoscute la nivel internațional.

Există și cazuri mai fericite, studenți care au găsit chirii Cluj la prețuri mai acceptabile, fie din bunăvoința proprietarilor sau pur și simplu au avut noroc. Un alt motiv pentru care chiriile din Cluj Napoca sunt atît de ridicate este numărul mare de studenți străini. Aceștia își permit să plătescă lunar sume mult mai mari pentru o chirie, astfel că zonele cele mai bune sunt ocupate de către studenții străini.

Un exemplu este cartierul Zorilor care se află în apropierea Facultății de Medicină, unde sunt înscriși mulți studenți străini. Aici chiriile sunt foarte mari tocmai datorită acestor studenți.

 

 

 

Informaţii în completare