Bateriile Li-Ion (inclusiv bateriile de laptop) functioneaza pe baza miscarii ionilor intre electrozii negativi si pozitivi. Teoretic acest mecanism ar trebui sa functioneze la nesfarsit, dar ciclurile incomplete de incarcare-descarcare, temperaturile neadecvate si imbatranirea celulelor scad performantele bateriei de laptop. Din moment ce asteptarile utilizatorilor sunt destul de ridicate in privinta performantelor acumulatorilor, producatorii adopta o atitudine conservativa atunci cand vine vorba despre garantarea in timp a performantelor si se limiteaza, de obicei, la a granta functionarea bateriei in parametrii optimi pentru maxim 300-500 de cicluri incarcare-descarcare.

 

Pentru prelungirea duratei de viata a bateriei laptop-ului dvs avem cateva sfaturi utile ce va vor ajuta sa va mentineti bateria in forma maxima:

  1. Primul si cel mai important pas este sa folositi bateria doar atunci cand este necesar. Ce vrem sa spunem prin asta? Atunci cand nu sunteti obligat sa folositi laptop-ul pe baterie inlaturati-o din laptop si puneti-o la pastrare intr-un sertar. Preferabil ar fi ca gradul de incarcare sa fie undeva la 40-50% pe perioada stocarii.
  2. Incercati, pe cat posibil, sa mentineti temperatura acumulatorului de laptop sub 30 grade Celsius. Celulele Li-Ion sunt sensibile la temperatura si se degradeaza cand sunt expuse la temperaturi mari. Pe timpul verii nu lasati niciodata laptop-ul in masina deoarce temperaturile depasesc cu mult limitele maxime recomandate de producatori, ducand la degradarea prematura a bateriei laptop-ului. Evitati sa folositi laptop-ul in pat, pe perne sau pe paturi!

 

Pentru a beneficia de o autonomie cat mai mare va recomandam sa respectati urmatoarele sfaturi:

  1. Diminuati intensitatea ecranului! Ecranul este cel mai mare consumator de energie din laptop-ul dvs. Reduceti gradul de iluminare pana la un minim confortabil, veti fi surprins de rezultate!
  2. Evitati folosirea prerifericelor atunci cand lucrati pe baterie. Orice briz-briz conectat la USB consuma curent
  3. HDD, nu DVD! - Incercati sa folositi unitatea DVD cat mai putin! Copiati-va datele pe HDD-ul laptop-ului inainte sa il scoateti de la incarcat. Nu tineti discul in unitatea DVD a laptop-ului. Acesta consuma mai mult decat credeti!    
  4. Opriti conexiunile inutile: Bluetooth, Ifrarosu, Webcamul chiar si Wireless-ul, daca nu aveti nevoie de internet
  5. Mentineti sistemul de racire al laptop-ului curat! Un ventilator care merge la turatie maxima consuma mult mai mult curent din acumulator, consum ce poate fi evitat!

 

Daca sistemul de operare nu mai indica corect nivelul de incarcare al bateriei, este nevoie de o calibrare. Calibrarea se face prin descarcarea completa a acumulatorului si apoi reincarcarea pana la nivelul maxim. Controllerul bateriei poate masura astfel care este nivelul minim si maxim actual de incarcare. Este recomandat sa va calibrati bateria laptop-ului cel putin o data pe luna.

 

Ce e de facut in cazul in care bateria laptop-ului nu isi mai revine nici dupa calibrare? In acest caz singura optiune ramasa este sa o inlocuiti.

Power Laptop este un magazin online ce comercializeaza baterii de laptop pentru aproape orice model de laptop si ofera 12 luni garantie pentru toate produsele vandute.  Pe langa baterii puteti comanda tastaturi, ecrane, incarcatoare si alte componente de laptop ce se pot strica.

http://www.powerlaptop.ro

Aici intra deci ceea ce denumim ca si consumabile - produse care trebuie incarcate, retusate sau inlocuite dupa o anumita perioada de utilizare. Cum alegem deci aceste consumabile, la birou, pentru imprimante - click aici pentru cate consumabile de imprimanta pe care nu ai vrea sa le ratezi.

De cele mai multe locuri, este deranjant ca datorita unor stocuri reduse, sa fie necesar sa parcurgem mai multe drumuri, intr-o zi, pentru a gasi materialele de toner e sau cartuse de care avem nevoie - uneori nu gasim exact modelul compatibil, alte dati comenzile intarzie cateva zile, ca in final sa nu mai ajunga deloc in magazin datorita unor neconcordante de logistica. De aceea, tot mai multi utilizatori de echipamente de birou aleg sa isi procure aceste consumabile din mediul online - lipsa presiunii de a fi mereu pe fuga, de a ezita in fata raftului, posibilitatea de a realiza oricand achizitia, viteza de livrare (in jur de 24 de ore), suportul tehnic asigurat de seo ri prin chaturile online ale acestor magazine online sunt criterii care inclina balanta in mod considerabil. Mai mult decat atat, studiile arata ca tot mai multi romani cumpara de pe internet - pe zi ce trece. Increderea asadar se dezvolta si in acest domeniu, intr-un ritm considerabil. O data ce ati cumparat dintr-un magazin, fiind multumit de produs, e mai mult decat sigur ca datorita eficientei acestui proces, sa reveniti tot acolo. Pana la urma, e doar la un click distanta.

Asadar, fie ca utilizati anumite imprimante monocrom, multifunctionale, copiatoare, o imprimanta tip lajer sau inkjet, merita sa va scutiti de stresul de a cauta prin magazinele de IT, din intreg orasul si sa comandati cel putin o data, printr-un portal dedicat acestor echipamente - precum www.mival.ro. Marci de renume, producatori compatibili cat si produse remanufacturate - toate adauga un mare plus acestui proces simplificat.

 

Despre autor

Stefan George - www.mival.ro

Informaţii în completare